Waarom de page title een eretitel verdient

De blog is geschreven, de video gemonteerd. Trots zet je je nieuwe content online. Nog eventjes een titel verzinnen voor je post, daarna snel op ‘publish’ klikken en klaar ben je. Is dit scenario herkenbaar? Zonde! In deze blog leggen we uit waarom page titles meer zorg en aandacht verdienen.

Wat is een page title, title element of title tag?

Noem het een page title, title element of HTML title tag. Welke naam je het beestje ook geeft, het draait allemaal om de inhoud van de titel. In HTML staat die inhoud tussen een openings- en sluittag. Dat is de manier waarmee je in HTML tegen de browser zegt: ‘Let op dit is de titel van het document’.

De page title is dus geen kop (heading 1) bovenaan je webartikel. Aan zo’n kop wil je juist een speelse, verrassende draai geven om de interesse te wekken van je lezer, maar qua SEO is dat vaak niet sterk. Om die reden kan je in HubSpot heel makkelijk een afwijkende page title aan je blogpost toevoegen die SEO-proof is.

Waarom de page title een eretitel verdient | Inbnd

Het is belangrijk dat je in de page title relevante informatie over de pagina zet, met daarbij 1 of 2 keywords. De search engine snapt dan precies waar je webpagina over gaat en vergelijkt die informatie met de zoekvraag van de gebruiker.

Is er een match? Dan is de kans groot dat je hoog scoort in de serp’s: de search engine result pages. Natuurlijk hangt een goede organische ranking van meer factoren af, maar goede page titles helpen zeker mee. Je ziet ze terug als de opvallende, klikbare koppen in de zoekresultaten.

Google hanteert een breedte van zo’n 600 pixels voor de page title. Omdat letters verschillen qua pixelbreedte is een exact aantal karakters voor je page title niet te geven. Het blijft belangrijk om te checken hoe een titel er daadwerkelijk uitziet op desktop, tablet en smartphone. Neem als vuistregel een maximum van 60 karakters, dan zit je redelijk goed.

Waarom is een page title belangrijk?

Goed nadenken over de titel voor een webpagina is om drie redenen de tijdsinvestering waard. De page title heeft namelijk invloed op je SEO, bepaalt de info in het browsertabblad en is vaak prominent aanwezig wanneer je berichten deelt op social media.

SEO optimalisatie en serps

In 99% procent van de gevallen komt de page title dus terug als opvallende, klikbare link in de resultaten van een zoekmachine. Daarmee is deze tekst een visitekaartje voor je post of webpagina. Is de titel informatief en aantrekkelijk? Als dat niet zo is, zijn mensen minder snel geneigd te klikken. Dan is alle tijd, moeite en liefde die je hebt gestoken in het produceren van prachtige content voor niets geweest. SEO title optimalisatie is dus belangrijk voor je organische ranking en het klikgedrag op een serp.

Tabblad webpagina

Kijk eens naar boven in je browser. Heb je meerdere tabbladen open staan? Een informatieve tekst helpt een gebruiker snel tussen openstaande webpagina’s te switchen. Zorg ervoor dat het belangrijkste keyword vooraan staat voor de herkenbaarheid. Een goede page title verhoogt het gebruiksgemak en is daarmee gebruiksvriendelijk.

Content delen op sociale netwerken

Veel sociale netwerken en webapps gebruiken informatie uit de title tag wanneer je jouw content op die platforms deelt. Wel is het zo dat het belang van page titles afneemt omdat vooral het gebruik van Open Graph tags voor een fraaie weergave van gedeelde content van belang is. Dat is een onderwerp voor een andere blog.

Belangrijke tips voor het schrijven van page titles

Het schrijven van goede page titles is geen exacte wetenschap. Als je een aantal aanbevelingen in je achterhoofd houdt, lever je altijd een degelijke page title af.

Schrijf specifiek

Jij weet precies waar je blogpost over gaat. Kan je de strekking aan een vreemde uitleggen in één zin? Probeer het eens, het is niet eenvoudig. Of je nou een roman, magazine artikel of page title schrijft. Voor alledrie geldt het volgende: schrijven is schrappen. Ga door tot je de boodschap in een heldere zin aan een ander kan uitleggen die niet met het onderwerp vertrouwd is.

Unieke titels voorkomen concurrentie

Het aantal webpagina’s in je webshop stijgt, het aantal posts in de blog sectie groeit. Het vervelende is dat je nooit goed over page titles hebt nagedacht. Grote kans dat posts en pagina’s dan onderling gaan concurreren in de organische ranking. Daarmee doe je niemand een plezier. Wees bij het schrijven dus messcherp. Creëer unieke titels, waarmee je onderlinge strijd tussen artikelen voorkomt. Ook als de onderwerpen van posts elkaar raken.

Drie kansen om te verleiden

Iemand voert een zoekopdracht uit en krijgt een serp voorgeschoteld. Elke vermelding in de resultatenlijst bestaat uit een url, een titel en een beschrijving. Die url en beschrijving verdienen ook aandacht, maar nu hebben we het over de titel en die spat van het scherm. Waarom? Hij heeft een grotere font-size en een afwijkende kleur omdat het een klikbare link is. Overtuig dus vooral met de page title, want dat is wat een lezer als eerste scant. De page title moet informatief zijn en autoriteit uitstralen.

Val niet in herhaling

De verleiding is groot om allerlei keywords te gebruiken die betrekking hebben op je gehele website. Dat is keyword stuffing en dat is niet in het belang van een potentiële bezoeker. Iemand googelt namelijk omdat hij terecht wil komen bij de meest relevante informatie. Dat kan alleen als jij je pagina’s een unieke titel meegeeft. Zo specifiek dat je zeker weet dat de potentiële lezer krijgt waarnaar hij heeft gezocht.

Niet te kort, niet te lang

Wanneer je een te lange page title schrijft, breekt de zoekmachine deze af. Dat is een groot probleem als vervolgens niet meer duidelijk is waar je pagina over gaat. Bij zulke gevallen scrollen webgebruikers direct door naar een volgende titel die wel beschrijft waarnaar ze op zoek zijn.

Bedrijfsnaam: achteraan aansluiten!

De page title beschrijft de pagina. Gebruik dus keywords die passen bij de specifieke inhoud van je post of page. De bedrijfsnaam is algemeen en zegt niet veel over een bepaalde pagina. Zet hem daarom nooit vooraan. Het verdient wel aanbeveling om de titel af te sluiten met je bedrijfs- of merknaam.

Plaats het belangrijkste keyword vooraan

Probeer als het kan om je belangrijkste zoekwoord vooraan in de page title te vermelden. Dat helpt zowel de zoekmachine als de gebruiker om te begrijpen waar je post of pagina over gaat. Denk er aan: één of twee specifieke keywords is voldoende, don’t overdo it!

Wil je meer tips of informatie over page titles, SEO of andere zaken rond inbound marketing, neem dan contact met ons op. 

Lees deze blogs ook

8 tips om koude leads te blijven nurturen

Je lead nurturing campagne loopt als een trein. De open en click through rates stemmen  tevreden. Maar dan volgt plots ‘radiostilte’. Je voelt de twijfel toeslaan. Waarom is deze lead niet langer..

10 augustus 2020 | Harvey Pearson >

Moderne content architectuur: clusters en pillars

Search Engine Optimization bestaat uit drie componenten. Het optimaliseren van content, het verbeteren van de technische werking van je website en het vergroten van het aantal inkomende links..

17 juni 2020 | Harvey Pearson >