Guus Verbeek
Guus Verbeek - Directeur
18 april 2019

Je eerste blog schrijven - dit moet je doen

Alle websites die vandaag van de band rollen hebben inmiddels een blog. Omdat iedereen - die er een beetje verstand van heeft - het eens is, het werkt. Je wordt beter gevonden en kunt goed laten zien wat je in huis hebt. Je eerste blog schrijven.

Je hebt besloten om de eerste blog zelf te maken. Wat moet je nu schrijven? Een bekend probleem waar veel beginnende bloggers tegenaan lopen. Begin altijd met een blog over jezelf. Waarom? Omdat je hier naar terug kunt verwijzen in de blogs die volgen. Zo maak je van jezelf een autoriteit en begin je met storytelling.

Tip: je slechtste blog is de blog die je nooit geschreven hebt

Een goed begin is het halve werk. Dit is de basis van alles wat je gaat schrijven. Het doel is om de lezer te boeien zodat hij terug blijft komen. Het is niet moeilijk. Verwerk de volgende punten.

john-baker-349282-unsplash_opt

Wie ben jij?

Om vertrouwen, of een bladwijzer te winnen, moet je laten zien wie je bent. Je bent net online begonnen en niemand kent je.

Lezers willen graag weten wat je beweegt.

 • Wat zijn je ervaringen op zakelijk en persoonlijk niveau?
 • Is dit je eerste blog?
 • Wat maakt je als professional een interessante blogger?
 • Hoe meer je over jezelf vertelt des te sneller iemand je leert kennen.

Laat zien wie de man of vrouw achter het toetsenbord is. Een foto of video is ook een goede optie.

Waarom ga je bloggen?

Als we iets horen vragen we ons af: waarom? Waarom vertelt iemand mij dit? Vertel dit dus. Het is een belangrijk punt om vertrouwen te winnen en de lezer te vertellen waar hij of zij aan toe is.

 • Waarom zou iemand naar je blog komen?
 • Waar kunnen je lezers naar op zoek zijn?
 • Wat beloof je lezers?

Maak in contact komen laagdrempelig. Bijvoorbeeld via buttons of uitnodigingen in je tekst.

glenn-carstens-peters-203007-unsplash_opt (1)

Waar ga je over schrijven?

Deze lijkt op de voorgaande. Een aantal zaken zijn anders. Vertel je publiek duidelijk wat ze kunnen verwachten op je blog. Waar ga je over schrijven en vanuit welke hoedanigheid.

Om nog specifieker te zijn is het ook een goed idee om aan te geven hoe vaak je gaat schrijven. Wekelijks of maandelijks bijvoorbeeld. Zo heeft het aanmelden voor updates ook relevantie.

Voor wie schrijf je?

Geef in je eerste blog aan voor wie je er bent. Zo kan iedere lezer voor zichzelf de afweging maken of het zinvol is om te blijven.

 • Voor welke personen schrijf je?
 • Wat is het profiel van je lezer? Dit zou je bijvoorbeeld kunnen verwoorden als ambitieus of mensen met een druk bestaan.

Kom ook met een persoonlijk verhaal. Waarom heb je voor deze groep gekozen. Wat is je persoonlijke relatie.

isaac-smith-1182056-unsplash_opt

Stel doelen

Onderdeel zijn van het doel van iemand anders. Wat is er leuker dan dat? Deel deze doelen in je eerste post. Zo gaan je eerste lezers zich betrokken voelen bij de content die jij schrijft.

 • Wat wil je met je blog bereiken?
 • Hoe moet je blog er over een paar maanden uitzien?

Door dit met je lezers te delen gaan zij begrijpen dat je transparantie belangrijk vindt.

Starten met bloggen

Het starten met een blog is niet het belangrijkste. Je moet zorgen dat je goed begint. Als je blog al deze elementen bevat dan gaat dat lukken. Ik wens je veel succes.

New call-to-action

Lees deze blogs ook

8 tips om koude leads te blijven nurturen

Je lead nurturing campagne loopt als een trein. De open en click through rates stemmen  tevreden. Maar dan volgt plots ‘radiostilte’. Je voelt de twijfel toeslaan. Waarom is deze lead niet langer..

10 augustus 2020 | Harvey Pearson >

Moderne content architectuur: clusters en pillars

Search Engine Optimization bestaat uit drie componenten. Het optimaliseren van content, het verbeteren van de technische werking van je website en het vergroten van het aantal inkomende links..

17 juni 2020 | Harvey Pearson >