6 dingen die je content marketing team vandaag moet automatiseren

Content is king binnen de Inbound strategie. Marketeers zijn alsmaar bezig met het schrijven van interessante blogs, het opnemen van informatieve podcasts en het monteren van entertainende video’s. Het doel? Websitebezoekers converteren naar leads. 

Het produceren van content kost tijd en is daarmee duur. Om die reden is het belangrijk dat content marketeers zich zo min mogelijk met randzaken bezig houden. Content teams zijn vooral happy wanneer ze hun creativiteit de loop kunnen laten. Probeer terugkerende taken daarom te automatiseren. We hebben het dan over content automation.

Welke taken zijn te automatiseren?

Terugkerende en uniforme taken zijn uiteraard het makkelijkst te automatiseren. Hieronder lees je een aantal voorbeelden die je content team veel onnodig werk uit handen nemen.

Proeflezen

Schrijven is schrappen. Toch worden ook content marketeers na verloop van tijd blind voor hun eigen teksten. Je loopt zo de kans dat hinderlijke typ- en spellingsfouten in blogartikelen onopgemerkt blijven. Spellingscontrole met een programma als de Language tool [link] is dan geen overbodige luxe.

Schrijf je teksten in het Engels? Dan is Grammarly een goede keuze. Naast spellingadvies laat het programma ook weten of alinea’s monotoon klinken. Verder geeft het programma aan of je bepaalde woorden te vaak gebruikt. Het blijft wel raadzaam om ook een andere content marketeer met een frisse blik naar je tekst te laten kijken.

Content promotie

Wanneer je blogartikel online staat, volgt het tijdrovende proces van promotie. Het is met HubSpot mogelijk om content te promoten op je social media kanalen. Met de HubSpot social media tool stel je snel een natuurlijk en spontaan publicatieschema samen.

Ook is het in HubSpot mogelijk om automatische notificaties per mail te versturen naar subscribers. Zo stel je ze op de hoogte van de nieuwste content. Geen omkijken meer naar!

E-mail marketing

Content marketeers besteden veel tijd aan het schrijven van marketing e-mails, het personaliseren van de inhoud en het samenstellen van lijsten met alle verzendadressen. Tijd die ze liever gebruiken om mooie content te maken.

HubSpot heeft veel mogelijkheden om dit soort taken te automatiseren. Je kan ‘triggers’ instellen voor bepaalde handelingen van leads. Wie bijvoorbeeld een bepaald factsheet downloadt, ontvangt vervolgens een passende e-mail. Zo neem je leads via e-mail nurturing bij de hand.

Het is mogelijk om complete workflows samen te stellen, waarin je per handeling vastlegt welke e-mails verstuurd moeten worden. Een lead die voor de tiende keer de website bezoekt, ontvangt een andere mail dan een lead die een form invult of content downloadt van een specifieke landingspagina. 

HubSpot workflows - Inbnd

Email templates & snippets

Het voordeel? Je hoeft voor elke actie van een lead maar 1 keer een unieke e-mail op te stellen. Dat gaat in HubSpot heel snel door het gebruik van templates en snippets. Bovendien kan je complete e-mail campagnes opslaan en hergebruiken als template voor toekomstige campagnes.

Met tokens personaliseer je al deze e-mails. Je hoeft daarna maar 1 keer op send te drukken om duizenden leads te mailen met een gepersonaliseerde boodschap. Zulke berichten verhogen de open en click-through rate en dat helpt mee om je conversie ratio te verbeteren.

Email templates & snippets - Inbnd

Binnen HubSpot heb je de mogelijkheid om e-mails in te plannen gebaseerd op de tijdzone waarin de prospects zich bevindt. Handig als je een internationale klantenbase hebt.

Zoekwoorden onderzoek

Het handmatig samenstellen en beoordelen van lijsten met zoekwoord suggesties kost heel veel tijd. Tegenwoordig zijn er steeds meer goede tools als SEMrush die dit monnikenwerk uit handen nemen. Het identificeren van de juiste zoekwoorden, het bekijken van zoekwoorden van concurrenten, het beoordelen van zoekvolumes en het genereren van long-tail keywords is daarmee een stuk makkelijker geworden.

Rapporteren en presenteren

Je organische vindbaarheid is verbeterd. Je SEA-campagnes zorgen voor meer traffic naar de website. Je e-mails worden daadwerkelijk geopend en op je social media posts wordt druk gereageerd. Hoe makkelijk zou het zijn als je snel een overzichtelijk rapport van al deze gegevens kan maken. Met HubSpot is het een peulenschil.

Het brengt informatie van verschillende bronnen als Facebook en Google Analytics bij elkaar. Met een paar klikken maak je vervolgens de resultaten van je marketing strategie inzichtelijk voor interne medewerkers en klanten. Je kan laten zien wat het bloggen, posten en online adverteren oplevert aan bezoekers en leads.

Rapporteren en presenteren met HubSpot - Inbnd

Content kalenders

Wie levert de eerste versie aan voor een blog? Wie leest het stuk kritisch na? Wie plaatst het artikel online? Vaak leveren deze vragen veel heen-en-weer mailen op. Geen nood! Met een Content kalender zijn alle afspraken over contentproductie te agenderen. Verschuift er een deadline? Elk teamlid krijgt direct een bericht over de geüpdatete datum. Content kalenders verschaffen overzicht. Heen en weer mailen, appen of bellen om nieuwe deadlines af te spreken behoort definitief tot de verleden tijd. 

Tegenwoordig zijn er meer en meer tools beschikbaar om de workflows van content teams te stroomlijnen. Het inbouwen van deze tools in de dagelijkse werkzaamheden kost in het begin even moeite. Die ‘verloren’ tijd verdien je daarna dubbel en dwars terug, omdat marketeers zich volledig kunnen richten op het werk waar hun hart ligt: content maken!

New call-to-action

Lees deze blogs ook

8 tips om koude leads te blijven nurturen

Je lead nurturing campagne loopt als een trein. De open en click through rates stemmen  tevreden. Maar dan volgt plots ‘radiostilte’. Je voelt de twijfel toeslaan. Waarom is deze lead niet langer..

10 augustus 2020 | Harvey Pearson >

Moderne content architectuur: clusters en pillars

Search Engine Optimization bestaat uit drie componenten. Het optimaliseren van content, het verbeteren van de technische werking van je website en het vergroten van het aantal inkomende links..

17 juni 2020 | Harvey Pearson >